Wat is houtrot en wat kan ik er aan doen?

  • De Winterschilder • 11 november 2021

Hout is een mooi, natuurlijk materiaal dat met de juiste behandeling ook erg duurzaam is. Helaas kleeft er ook een keerzijde aan: als hout veroudert en veel vocht opneemt, kan houtrot ontstaan. Houtrot kan kozijnen aantasten, maar ook vloerbalken en dakdragers. Heel vervelend, maar gelukkig is houtrot in veel gevallen goed te herstellen. Hoe eerder je dat laat doen, hoe beter.

Houtrot kan ernstige gevolgen hebben voor je huis. Heb je houtrot gesignaleerd? Schakel dan zo snel mogelijk een expert in. Een schilder aangesloten bij OnderhoudNL bijvoorbeeld, die heeft alles in huis om aangetaste kozijnen en balken weer in topconditie te brengen.

Hoe herken je houtrot?

Houtrot begint met zachte plekken of kleine barstjes in het schilderwerk. Meestal in de hoeken van een raam- of deurkozijn. Je merkt het ook als ramen en deuren gaan klemmen. En als je doffe plekken en verkleuringen ziet in de verflaag. Als je er op duwt met iets hards, bijvoorbeeld met de punt van een schroevendraaier, en het voelt zacht, dan zit er waarschijnlijk houtrot in het hout. Als je daar niets aan laat doen, verspreidt dat zich in het hout. Soms moet dan een groot deel van het hout worden vervangen. Hoe eerder je er dus een vakman bij haalt, hoe beter.

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot ontstaat door vocht dat kan indringen in het houtwerk. In hout zitten namelijk schimmels. Een vochtige omgeving, een voedingsbodem (het hout) en een lekker temperatuurtje zorgen voor de ideale groeiomstandigheden van de houtaantastende schimmels. Dat gebeurt nog niet bij een gewoon regenbuitje, maar kan wel gebeuren bij langduriger contact met vocht. Vooral als het een periode ook warm en vochtig is buiten. Bij een luchtvochtigheid van meer dan 20% en een buitentemperatuur van 18 graden Celsius of hoger, neemt de kans op houtrot toe. De schade begint van binnenuit: schimmels krijgen door het vocht de kans om zich te ontwikkelen en vreten zich een weg door het hout.

Wat zijn de gevolgen van houtrot?

Houtrot tast je houten kozijnen, vloeren, balkons en balken aan. Er ontstaan scheuren en gaten en het hout verliest aan kracht. Dat kan ernstige gevolgen hebben. Denk aan een vloer die onder je voeten wegrot. Of een dak dat door rottend hout op instorten staat.

Wat kan je er aan doen?

Heb je last van houtrot, dan is het zaak dat zo snel mogelijk te laten repareren. De vakman die is aangesloten bij OnderhoudNL zorgt voor herstel. Hoe eerder je in actie komt, hoe beter, om ernstige schade te voorkomen. Als je er op tijd bij bent, voorkom je ingrijpend renovatiewerk of zelfs vervanging. De vakman zal het hout inspecteren kan je hierover goed adviseren. Deze zal het hout inspecteren.

Een houtrotreparatie begint altijd met het verwijderen van het rotte hout en wat van het hout eromheen, om er zeker van te zijn dat al het aangetaste hout weg is. Het kale hout behandelt de vakman met een speciaal middel. Hij zal ook goed in de gaten houden of het hout droog genoeg is voor de volgende behandeling. De behandelde delen vult hij op met houtrotvulmiddel en als de plekken groter zijn met donorhout van eenzelfde materiaal als het originele hout. Ook dat moet weer goed drogen. Daarna is het een kwestie van zorgvuldig schuren zodat er niets meer van de reparatie te zien is. Het resultaat werkt hij af met een goede kwaliteit grondverf en enkele lagen aflak. Zo kan het houtwerk er weer jaren tegen.

4 tips om houtrot te voorkomen:

  • 1. Een solide basis

    Goed onderhoud aan je huis is belangrijk. Vergelijk het met je auto: die breng je om de 15.000 à 30.000 kilometer naar de garage voor een onderhoudsbeurt. Goed idee dus om je huis ook regelmatig te verzorgen. Het is immers je kostbaarste bezit! En waarom zou je het zelf doen? Je kunt uitstekend terecht bij een schildersbedrijf bij jou in de buurt. Ook voor houtrotreparaties.

  • 2. Regelmatig onderhoud

    Zorg ervoor dat de verflaag in goede staat blijft. Laat daarom minstens om de 2 jaar het houtwerk controleren en plekken bijwerken.

  • 3. Schoon en droog

    Hout dat vuil is, houdt vocht vast. En vochtig hout is gevoelig voor aantasting. Zorg dus dat hout zo droog mogelijk blijft. Was regelmatig je ramen en neem dan ook de kozijnen mee.

  • 4. Controleren

    Controleer regelmatig het houtwerk op zwakke plekken. Zorg ook voor een goede afwatering, zodat vocht goed weg kan lopen van de houten delen. Schakel zo nodig een vakman hiervoor in.

Deel dit bericht!

Aan de slag. Vind een Winterschilder:

Wij onderhouden van Nederland ❤️

Powered by OmderhoudNL