Alles wat je moet weten over het schilderen van kozijnen

 • De Winterschilder • 10 oktober 2023

Als het gaat om het schilderen van je kozijnen, begrijpen we dat je waarschijnlijk een heleboel vragen hebt voordat je een schilder inhuurt. Geen zorgen, we hebben de meest gestelde vragen over het schilderen van kozijnen voor je op een rijtje gezet.

Laten we die vragen beantwoorden en wat handige tips delen. Denk aan hoe vaak moeten kozijnen geschilderd worden en hoeveel BTW moet ik daarover betalen. Welke subsidiemogelijkheden zijn er en ga ik het zelf doen of schakel ik een vakman in voor het juiste advies.

 • Bruikbare tips voor het schilderen van kozijnen

  1. Hoe vaak moet je je kozijnen schilderen

  De frequentie van het schilderen van je kozijnen hangt af van waar ze zich bevinden. Binnenkozijnen hebben minder te lijden onder weersomstandigheden, dus ze hebben minder vaak een nieuwe verflaag nodig. Maar onthoud dat regelmatig schoonmaken van kozijnen hun levensduur kan verlengen.

  Kozijnen schilderen binnen: Ongeveer eens in de 7 jaar en sneller als je scheurtjes of andere beschadigingen opmerkt.

  Kozijnen schilderen buiten: Ongeveer eens in de 5 jaar en sneller als het kozijn veel zon of wind te verduren krijgt.

  Wacht niet te lang, want verwaarloosde kozijnen kunnen gaan rotten, wat op de lange termijn duurder is. Beter is om elk jaar de buitenkozijnen te controleren. Zie je afbladderende verf, scheurtjes of barstjes? Schakel dan een schilder in.

 • 2. Hoeveel BTW betaal je voor schilderwerk

  Goed nieuws voor woningen ouder dan twee jaar! Voor diverse werkzaamheden gelden aantrekkelijke belastingtarieven. Het schilderen van kozijnen, inclusief voorbereidend werk, valt onder het lage btw-tarief van 9% in plaats van 21%. Maar let op, als de schilder het kozijn moet herstellen met vervangende delen zoals houten inzetstukken, geldt wel het 21% tarief. Wil je alle details kennen? De Belastingdienst heeft alle regels en uitzonderingen op hun website staan.

 • 3. Subsidie

  Vanaf januari 2022 heeft de overheid de subsidie voor isolatieglas verhoogd, wat geweldig is voor je portemonnee. Er geldt een minimumvereiste van 8 vierkante meter en een maximum van 45 vierkante meter. Je kunt deze isolatiesubsidie aanvragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

  Waar moet je op letten bij de subsidieaanvraag?

  • Bij het aanvragen van de subsidie wordt gevraagd naar de U-waarde van je isolatieglas.
  • De U-waarde is een maatstaf voor de isolerende eigenschappen van het glas.
  • Onthoud: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.
  • HR++ glas moet een minimale U-waarde hebben van 1,2 W/m2K om in aanmerking te komen voor de subsidie.
 • 4. Zelf doen of uitbesteden

  De keuze tussen het zelf schilderen van je houten kozijnen en het uitbesteden van deze taak is een belangrijk besluit als het gaat om het onderhoud van je huis. Hier zijn enkele overwegingen om je te helpen beslissen:

  • Tijdsintensief: Het zelf schilderen kan aanzienlijk meer tijd in beslag nemen dan wanneer je een professional inschakelt.
  • Kwaliteit: De kwaliteit van het resultaat is mogelijk niet zo hoog als wanneer een ervaren schilder het doet. Vooral bij houten kozijnen kan het lastig zijn om een vlekkeloze afwerking te bereiken.
  • Garantie: Als je waarde hecht aan garantie op het werk, is het moeilijker om deze te krijgen als je zelf schildert.

Het is belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen voordat je beslist of je het schilderwerk zelf wilt uitvoeren of wilt uitbesteden aan een professional.

Deel dit bericht!

Aan de slag. Vind een Winterschilder:

Wij onderhouden van Nederland ❤️

Powered by OmderhoudNL