De winter is in aantocht: top 10 herfstklusjes

 • De Winterschilder • 10 oktober 2023

De winter is in aantocht en dat betekent dat het tijd is om je huis voor te bereiden op de koude maanden die komen gaan. Niemand wil last hebben van lekkages, tocht of andere problemen die door het winterse weer kunnen ontstaan.

Gelukkig hebben we een handige checklist met 10 taken om je huis in topconditie te houden. Met deze herfstklusjes kun je met een gerust hart de winter tegemoet gaan. Je huis zal warm, gezellig en goed beschermd zijn. Dus, laten we aan de slag gaan en je woning winterklaar maken.

 • 10 herfstklusjes in en om het huis

  1. Tochtbestrijding

  Niemand houdt van tocht in huis. Het maakt je woning koud en drijft je verwarmingskosten omhoog. Dicht kieren rond ramen en deurkozijnen af om tocht te voorkomen. Investeer in tochtwerende maatregelen voor ramen en deuren om je verwarmingskosten laag te houden.

 • 2. Controleer je CV

  Voordat de kou toeslaat, laat een expert je verwarmingsketel en warmtepomp controleren om problemen en gaslekken te voorkomen. Een goed werkend verwarmingssysteem is essentieel voor een comfortabele winter.

 • 3. Sluit buitenwater af

  Bevroren leidingen kunnen leiden tot ernstige schade. Sluit je buitenkranen en sproeiers af en laat het water weglopen. Controleer op verstoppingen om bevriezing te voorkomen. Overweeg het gebruik van koudebestendige buitenkranen voor extra bescherming.

 • 4. Gebruik afgevallen bladeren

  De herfstbladeren kunnen een prachtig gezicht zijn, maar gooi ze niet zomaar weg. Gebruik ze om je gazon te voeden en onkruid te voorkomen. Denk er ook aan om kunstmest te strooien om je gazon gezond te houden voor de lente en zomer.

 • 5. Maak dakgoten schoon

  Schone dakgoten zijn cruciaal om overstromingen en beschadigingen aan je huis te voorkomen. Verwijder bladeren, mos en vuil uit je dakgoten. Als ze aan vervanging toe zijn, is dit het moment om dat te doen om lekkages te voorkomen.

 • 6. Bescherm je tuinmeubels

  Laat je tuinmeubels niet buiten staan in de winter. Berg ze op in je tuinhuis, schuur of garage. Als je geen opbergruimte hebt, overweeg dan waterdichte meubelhoezen om ze te beschermen.

 • 7. Controleer de regenpijpen

  Zorg ervoor dat je regenpijpen niet verstopt zijn en goed werken. Dit voorkomt wateroverlast en beschadiging van je woning.

 • 8. Check de isolatie

  Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte binnen en de kou buiten. Controleer of je isolatie in goede staat verkeert en overweeg eventuele verbeteringen.

 • 9. Herstel scheuren en barsten

  Inspecteer je buitenmuren op scheuren en barsten. Repareer ze om vochtproblemen te voorkomen.

 • 10. Check de open haard

  Om jezelf warm te houden tijdens de koude maanden, is het essentieel om je open haard te controleren. Zorg ervoor dat de klep of het deurtje goed opent en sluit. Vergeet ook niet het rookkanaal vrij te maken om rookproblemen te voorkomen.

Warm en gezellig huis

Met deze tips kun je gaan genieten van het komende winterseizoen en ben je helemaal voorbereid op alles wat de winter te bieden heeft! En heb je nog vragen over het verduurzamen van je huis: vraag een vakman naar alle mogelijkheden.

Deel dit bericht!

Aan de slag. Vind een Winterschilder:

Wij onderhouden van Nederland ❤️

Powered by OmderhoudNL